Global Law in Finance Netzwerk gestartet
Mittwoch, 21. August 2013

Graduiertenkolleg “Law and Economics of Money and Finance” (LEMF) im House of Finance kooperiert mit Columbia Law School und Oxford Law School

Unter Beteiligung der Goethe-Universität Frankfurt ist das Global Law in Finance Network (GLawFiN) offiziell ins Leben gerufen worden. GLawFiN ist ein interdisziplinäres Projekt an mehreren Standorten mit dem Ziel, das Verständnis der Wechselwirkungen zwischen Recht und Finanzmärkten zu vertiefen. Die drei Standorte des Projekts sind derzeit das House of Finance der Goethe-Universität vertreten durch Brigitte Haar, die Columbia Law School vertreten durch Katharina Pistor und die Oxford University Law School vertreten durch Dan Awrey. Die drei Wissenschaftler fungieren als Principal Researchers des GLawFin. Das Projekt wird von der Max-Planck-Gesellschaft (in Form des Max-Planck-Forschungspreises, den Katharina Pistor 2012 erhielt) und dem Institute for New Economic Thinking gefördert.

Die Kernaufgabe des GLawFiN ist es, die „Legal Theory of Finance“, einen neuen Erklärungsansatz für das komplexe Wirkungsgefüge rechtlicher und ökonomischer Faktoren auf Finanzmärkten zu erforschen. Es unterstützt Doktoranden dabei, auf Grundlage detaillierter Analyse der Rechtsstruktur von Finanzmärkten den theoretischen Rahmen zu vertiefen, zu erweitern und zu hinterfragen. Um die Qualität ihrer Arbeit zu gewährleisten und Orientierungshilfe und Einblicke von Spitzenwissenschaftlern und Praktikern aus diesem Bereich zu erhalten, ist es den Principal Researchers gelungen, einen Beirat mit sechs renommierten Mitgliedern zu schaffen: John Armour (Oxford Law), Jeffrey Golden (LSE und ehemals Partner bei Allen & Overy), Jeffrey Gordon (Columbia Law), Martin Hellwig (Max-Planck-Institut zur Erforschung von Gemeinschaftsgütern), Cathy Kaplan (Sidley Austin, New York) und Daniela Weber-Rey (Deutsche Bank, ehemals Partner bei Clifford Chance).

Die ersten vom GLawFiN zur Förderung ausgewählten Doktoranden sind Jacob Bonavita (Doctorate/PhD Program Law and Economics of Money and Finance (LEMF), House of Finance, Goethe-Universität), Maciej Borowicz (Colombia Law School), und Javier Solana (University of Oxford).

(Pressemitteilung der Goethe-Universität Frankfurt vom 21.08.2013)

Global Law in Finance Network
Donnerstag, 18. Juli 2013

We are delighted to officially launch the Global Law in Finance Network (GLawFiN), a multi-site, interdisciplinary project that seeks to deepen our understanding of the role of law in finance. We gratefully acknowledge funding for this project by the Max Planck Society (in form of the Research Award Katharina Pistor received last year) and the Institute for New Economic Thinking.

The three sites of the project currently are Columbia Law School represented by Katharina Pistor, Goethe-University’s House of Finance represented by Brigitte Haar, and Oxford University Law School represented by Dan Awrey. These three comprise GLawFin’s Principal Researchers (PRs).

The core mission of GLawFiN is to explore the Legal Theory of Finance and to engage doctoral students to deepen, expand, and critique the theory based on detailed analysis of the legal structure of financial markets. To ensure high quality of their endeavor and receive guidance and insights from top academics and practitioners in the field they have created an Advisory Board and are extremely pleased to introduce the following six members of their advisory board: John Armour (Oxford Law); Jeffrey Golden (LSE and former partner at Allen & Overy); Jeffrey Gordon (Columbia Law); Martin Hellwig (Max Planck Institute for Public Goods); Cathy Kaplan (Sidley Austin, New York); Daniela Weber-Rey (Deutsche Bank, formerly partner at Clifford Chance).

Last but not least, the PRs are extremely fortunate to have selected a stellar group of first generation doctoral research fellows for the program: Maciej Borowicz, Jacob Bonavita, and Javier Solana.

To support their research and make our learning accessible to a broader audience, Katharina Pistor is currently developing a research seminar and colloquium on theories of law and finance to be taught at Columbia Law School as a year-long offering made accessible via Skype to participants elsewhere.

GLawFiN is planning its first annual meeting for the Principal Researchers and doctoral students in January 2014. It will include a one-day research workshop on “Justice and Finance” followed by a closed meeting for PRs and doctoral students to share their work and discuss our common research agenda. The annual meeting will be held in Paris and follow a four-day intensive winter school on law and finance the PRs will be teaching to doctoral students from across Europe at Columbia’s Global Center in Paris. They are grateful for INET to offer financial and logistical support for this program and to the Global Center in Paris for hosting them.

For further information see the attached file (pdf) that contains biographical information for all participants in GLawFiN.

Förderung des internationalen Graduiertenkollegs
Donnerstag, 15. März 2012

Die Stiftung Geld und Währung fördert das internationale Graduiertenkolleg mit 1,5 Mio. Euro über fünf Jahre für die Doktorandenausbildung im Bereich Law and Economics of Money and Finance an den Fachbereichen Rechts- und Wirtschaftswissenschaften.
Die Pressemitteilung der Universität von 19. August 2008 finden Sie hier .

Kontakt/ Contact

Univ.-Prof'in Dr. Brigitte Haar